Najvažnija sporedna stvar na svijetu i zašto je toliko volimo!

 

Već stoljećima omiljen sport tisućama ljudi, nogomet je i dalje svojevrsna senzacija, čak i osobe koje su inače nezainteresirane za sport, dok prate uživo nogomet, počnu vatreno navijati i bodriti omiljenu ekipu, bez obzira radi li se o nekom lokalnom klubu ili govorimo o utakmicama reprezentacije na nekom od europskih ili svjetskih natjecanja.

Kako je nastao nogomet

Kako bismo istražili početke na kojima počiva današnji nogomet, moramo krenuti oko 2000 godina u prošlost. Još su stari Azteci igrali igru loptom u kojoj je cilj bio ubaciti loptu kroz kameni obruč uz pomoć cijelog tijela, osim ruku. Povjesničari kažu da je lopta bila simbol sunca, a predvodnik (kapetan) poražene momčadi često je bio žrtvovan upravo bogu suncu.

Druga verzija koju spominju povjesničari nosi nas preko oceana, u Kinu, gdje se u svrhu održavanja kondicije vojske, igrala igra u kojoj je cilj bio ubaciti loptu u mrežu omeđenu bambusovim štapovima. Zanimljivo je da su ovu igru u staroj Kini igrale i žene. 

Ne želimo zvučati prepotentno, ali nogomet se u antičkim vremenima igrao i na području današnje Hrvatske. Naime, u Cetinskom kraju Rimljani su igrali igru loptom u kojoj je cilj bio – zabijanje gola.

No, da se ne zanosimo previše, povijesni su zapisi puni nogometa, odnosno igara koje su mu slične. Igrali su ga stari Grci, kao i aboridžini u Australiji. Čini se da je već u pradavnim vremenima nogomet bio internacionalan. 

Nogomet u Engleskoj

Tijekom srednjeg vijeka, u Engleskoj je postojala igra koja se sastojala od šutanja napuhanog svinjskog mijeha. Igra je bila vrlo popularna na londonskim ulicama, ali je često uzrokovala gužvu, svađe i tučnjavu pa je na kraju i zabranjena. 

Tijekom 19. stoljeća nogomet postaje popularan na engleskim sveučilištima, no još nije bio jednak onom nogometu kakav poznajemo danas. Igra je bila mješavina nogometa i ragbija, što je dovelo do problema, jer su tijekom susreta između sveučilišta, studenti jednog sveučilišta igrali po pravilima koja zabranjuju igranje rukom, dok je to na drugom bilo sasvim prihvatljivo i dozvoljeno. Napokon je skupini studenata dojadilo gledati ta različita pravila pa su odlučili napraviti prva pravila nogometa u povijesti.

Tako nastaju Cambridgeova pravila, 11 pravila nogometa koja su objavljena na velikom igralištu na kojem se igrao nogomet. Jedno od tih pravila na snazi je i danas, a ono kaže da se zabranjuje prenošenje lopte u rukama,

Sheffield je osnovao prvi nogometni klub u povijesti i, naravno, ponovno donio pravila za igranje nogometa. No, to nije dobro sjelo Londoncima koji su uzeli Cambridgeova pravila i modernizirali ih te pokušavali ova pravila nametnuti kao opće prihvaćena, pravila po kojima će se nogomet igrati u Engleskoj. Bila je to bitka dvaju divova, u kojoj je Sheffield napokon popustio, godine 1877., jer je svim ekipama koje su igrale po sheffieldskim pravilima bilo onemogućeno natjecanje. No, do tog su doba verzije pravila postale dosta slične.

Pravila modernog nogometa

Zapravo je postignut kompromis pa su Cambridgeovim pravilima dodana neka iz Sheffielda, kao što je na primjer, udarac iz kuta, slobodni udarac nakon prekršaja ili dozvola igranja glavom, koja i danas možete vidjeti na Favbet online. 

No, Sheffield se nije predavao. Kao grad s najstarijim registriranim nogometnim klubom, neprekidno je uvodio inovacije. Tako je prva utakmica pod umjetnim osvjetljenjem, nazovimo ih „reflektorima“ odigrana upravo u Sheffieldu, a mnoštvo je ljudi bilo privučeno najavama dotad neviđenog nogometnog susreta „u sred noći“.

 Nakon toga, igra je postala međunarodna, ako međunarodnima smatramo utakmice između zemalja Ujedinjenog Kraljevstva. 

Međunarodna natjecanja

Ubrzo nakon toga, u natjecanja su se uključile i druge europske nacije, a nogomet je kao olimpijski sport debitirao 1904. godine, a u toj se disciplini natjecalo pet zemalja, zlato je osvojila Velika Britanija, a srebro i broncu Danska i Nizozemska.

Tek 1920. igranju nogometa pridružila se i jedna vaneuropska reprezentacija – Egipat, a četiri godine nakon toga i Urugvaj koji je oduševio navijače, jer su na dvije Olimpijade uzastopno osvojili zlatnu medalju.

 

Osnivanje i uloga FIFA-e

Međunarodnim širenjem popularnosti nogometa postalo je očita potreba za krovnom organizacijom koja će nadgledati pravila i organizirati natjecanja pa je 1904. u Francuskoj osnovana FIFA.  

Prvo svjetsko nogometno prvenstvo odigrano je 1906., s dvojbenim uspjehom, ali se kao ono prvo pravo računa svjetsko prvenstvo održano 1930. godine u Urugvaju, na kojem se natjecalo samo 13 nacija, većinom iz Sjeverne i Južne Amerike, jer europske momčadi nisu htjele tjednima prekooceanskim brodovima putovati na natjecanje. Tek 1950. godine, na svjetskom prvenstvu u Brazilu sudjelovale su momčadi iz svih dijelova svijeta te tek to svjetsko prvenstvo možemo smatrati zaista prvim.

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene pričekalo je do svog prvog održavanja. Održano je 1993. godine u Kini. Na ovom je prvenstvu sudjelovalo dvanaest ekipa.

Organiziranjem različitih natjecanja u nogometu na državnoj, kontinentalnoj i svjetskoj razini porasla je i želja navijača da se klade na nogomet, kao što to danas mogu u Favbet kasinu. Ako još mogu i dobiti bonus, kakav je Favbet bonus dobrodošlice, broj igara će se udvostručiti, a zadovoljstvo korisnika Favbeta dodatno povećati.

Zašto je nogomet tako popularan?

Za razliku od drugih sportova, nogomet je igra dostupna doista svima. Možete na bilo kakvoj ravnoj površini u zemlju zabiti dva štapa, uzeti loptu i zaigrati utakmicu jednaku onoj koja se igra na skupim terenima s umjetnom travom u najbogatijim zemljama svijeta.

Pravila nogometa zapravo su vrlo jednostavna. Morate naučiti što je zaleđe, korner, prekršaj, kako se izvodi slobodni udarac i jedanaesterac i naučili ste skoro sva pravila. U nogometu ne postoji poželjna fizička građa, ne morate biti visoki ili niski, ne morate biti brzi ili jaki, potrebno je samo da imate potrebnu vještinu i očaravate stotine, tisuće ili milijune svojim driblingom, uočavanjem prilika i požrtvovnošću na terenu i mogu vam se otvoriti sva vrata.

Nogomet je timski sport, u njemu sudjeluje cijela momčad, ekipa koja tu momčad prati, ali i svi navijači. Nakon svakog pogotka slave svi, od igrača i tima, do navijača na tribinama ili onih koji gledaju utakmice uživo putem live streaminga. 

Tipovi i Tip Dana svaki dan na najbolji sajt na balkanu za sportke prognoze © 2022 Designed by DareTipovi